Frågor & svar

Ja, du kan vara helt nybörjare när du kommer till MC Stockholm.
Ja, under Prova-på-lektionen får du köra mycket MC. Vi tittar på dina behov och önskemål och kan lägga upp en preliminär plan över din utbildning.

Ja, för att vi ska kunna göra en bedömning av dina kunskaper och behov börjar all undervisning på MC Stockholm med en Prova-på-lektion. Vi anpassar lektionen efter det du redan kan och ger förslag på hur vi kan hjälpa dig.

Nej, på MC Stockholm behöver du inte körkortstillstånd för att ta en prova-på-lektion. Men man behöver tillståndet om man vill fortsätta övningsköra och för att kunna boka kunskaps- och förarprov.

Du ansöker digitalt på Transportstyrelsen. Ansökan behöver kompletteras med ett synintyg, många optiker utför synundersökning på 10 min utan tidsbokning. Välj en optiker som har möjlighet att skicka synintyget elektroniskt till Transportstyrelsen om du vill ha en snabbare handläggning.

Det finns tre olika körkortsbehörigheter för tvåhjuliga motorcyklar: lätt motorcykel (A1), mellanstor motorcykel (A2) och tung motorcykel (A). Tar du mc-kort för första gången är det åldern som avgör behörigheten: 16 år – behörighet A1, 18 år – behörighet A2, 24 år – behörighet A.
Ett eget underställ och hjälmluva är obligatoriskt för din bekvämlighet och hygien, du får en gratis hjälmluva av oss när du kommer första gången. Tänk på att ha ett underställ som värmer under kalla dagar eller håller dig sval när det blir varmt. När det är riktigt varmt rekommenderar vi att ta med ombyte, det kan bli svettigt.
Ja vi erbjuder räntefri avbetalning med Resurs Bank, kontakta oss så hjälper vi dig.
All MC-utrustning ingår under körlektionerna. Du får gärna köra med egen utrustning men den ska ha godkända skydd och vara avsedd för MC. Skyddskläderna ska vara av skinn eller annat kraftigt material med knä- och armbågsskydd samt skyddsglasögon eller motsvarande, kraftiga stövlar eller kängor, handskar, ryggskydd och integralhjälm. Utrustningen ska vara fri från skador, vi ersätter inte skadad utrustning.
Nej, på grund av tillstånds- och försäkringskrav måste alla elever använda körskolans motorcyklar.
Ja, för dig som är kort har vi sänkta motorcyklar för att det ska vara lättare att nå ner till marken när man startar, stannar och står still.

Du behöver ha en godkänd handledare för att övningsköra privat. Handledare för MC behöver inte gå någon introduktionsutbildning men man måste ansöka om handledarskap på Transportstyrelsen.

Ja, för att ta MC-kort måste man gå Risk 1 för behörighet A. Det är stor skillnad på att köra MC jämfört med bil, därför är innehållet i kurserna olika.

Nej, våra elever bokar vanligtvis Risk 2 på Gillinge. Utbildar du dig på MC Stockholm hjälper vi dig att boka.

Du måste byta ut ett EES-körkort till ett svenskt, det kan du göra om körkortet är giltigt och du är permanent bosatt i Sverige. Ansökan om utbyte av utländskt körkort gör du på Transportstyrelsen.

We do provide driving lessons in English but we do not have theory lessons or educational literature in English. If you cannot understand or speak Swedish you need an interpreter to be able to participate in the mandatory Risk 1 course. When taking a drivers licens for motorcycle you have to do the theory test in Swedish. However, you can apply at Trafikverket to take the theory test in English with an interpreter.

Hittar du inte svaret på din fråga?